Usile sunt un element important de design si o parte componentă a confortului casei. Ele oferă liniste în camere, nu permit umezelii să iasă din camera de baie, iar cele din bucătărie izolează mirosurile să nu se răspândească în toată casa. Însă la un moment dat acestea nu-si mai îndeplinesc functiile si trebuie să le schimbăm. Instalarea usilor interioare este o parte importantă a reparatii într-un apartament. Calitatea instalării determină nu numai confidentialitatea fiecărei camere, ci si aspectul decoratiei interioare a casei.
Când si de ce schimbăm usile de interior
Drept motive pentru schimbarea usilor pot fi următoarele situatii:
- S-a subrezit sau s-a deteriorat materialul din care este confectionată usa: MDF-ul, lemnul, PAL-laminatul;
- Pe suprafata usilor au apărut diferite deteriorări: urme de lovituri, zgârieturi adânci, goluri între tăblii, traverse si montanti în foaia acestora. În acest caz umezeala, vaporii de apă, fluctuatiile de temperatură vor distruge foaia usii de interior, materialul va putrezi, se va stratifica si îsi va pierde complet calitătile estetice si de protectie;
- Usile s-au înclinat, umflat sau deformat din cauza instalării necorespunzătoare sau a utilizării gresite;
- Lucrări de renovare si reparatii din dorinta de a înnoi interiorul locuintei. Adesea, după astfel de modificări, usile de interior precedente nu se mai potrivesc noii ambiante.
Principiile de alegere a usilor pentru camere
Pentru a face o alegere reusită si să procurăm usa, care să ne convină din toate punctele de vedere, selectarea trebuie să fie minutioasă. Pentru a facilita luarea deciziei putem să ne ghidăm după următoarele momente:
- Spatiul, pe care îl avem la dispozitie. Putem să instalăm usă simplă sau dublă;
- Stilul pentru care optăm si care armonizează cu design-ul locuintei: clasic, modern, hi-tech;
- Materialul din care este confectionată: lemn masiv, MDF, PAL laminat;
- Sursele de care dispunem. Sunt mai multe categorii: econom, de cost mediu, usi premium.
Mai amănuntit despre alegerea usilor puteti citi în articolul cum să alegi o usă de interior?
Cui să-i încredintati instalarea usilor de interior?
Multi oameni cred că se pot descurca singuri. Dar, în majoritatea cazurilor, acest lucru este departe de realitate. Nu e suficient o cutie de instrumente si instructiuni de instalare pentru a deveni un mester cu experientă. Dacă nu sunteti încrezuti în sine, atunci mai bine incredintati instalarea usilor unor profesionisti în domeniu.
La ce etapă a reparatiei sunt instalate usile interioare? să instalezi o usă de interior?
Aceste lucrări se fac la ultima etapă a reparatiei, deoarece lucrările se efectuează de la cele mai murdare, la cele mai curate, de la cele cu mai mult praf, la cele de finisare. O regulă obligatorie este că usa se instalează doar cu pardoseala finisată. Dacă nu se tine cont de această recomandare, atunci va fi foarte dificil să se potrivească podeaua la golul format sub usă. Iar dacă se instalează usa înainte de a lipi tapetul, atunci dificultătile de ajustare a tapetului la tocul usii sunt pur si simplu inevitabile.
Mai amănuntit despre alegerea usilor puteti citi în articolul la ce etapă a reparației se instalează ușile interioare?
Instrumentele si materialele necesare ca să montezi usa de interior.
Pentru aceste lucrări avem nevoie de un sir de instrumente si materiale, pe care le folosim la diferite etape de instalare;
• spumă poliuretanică
• pistol special pentru tubul de spumă
• surubelnită/ percutantă
• ciocan
• pene, fâsii de lemn
• adeziv
• distantiere ajustabile
• nivelă de zidărie
• metru de zidărie
• ferestrău de mână
• mistrie
• cutter
• bandă adezivă
• pulverizator
Verificati dacă în setul pentru usă sunt adăugate accesoriile aferente: piese de fixare (etansiere), suruburi, cuie.
Cum să instalezi o usă de interior?
Etapele de instalare a usilor de interior
1. Demontarea usii vechi
Metoda de dezmembrare a usii depinde ceea ce se va face cu aceasta ulterior: va fi reciclată sau utilizată în altă încăpere. În primul caz lucrările nu necesită o acuratete deosebită, integritatea usii nu este importantă. Situatia este total diferită în cazul reutilizării acesteia.
Lucrările presupun câteva etape. În primul rând se socate foaia de usă din balamale ridicând-o putin în sus sau desurubând balamalele. Etapa următoare este înlăturarea pervazurilor. Ele se detasează de tocul usii strecurând sub ele o unealtă, spre exemplu o daltă, si ridicând usor în sus. Apoi se foloseste o pârghie pentru a le scoate definitiv. După aceea se scot, se desurubează elementele de fixare si se înlătură solutia ce a fost utilizată pentru etansare. Acest pas poate fi omis dacă nu este importantă integritatea usii. La final se scoate tocul, întreg sau pe bucăti, tăiate cu ajutorul unui ferestrău. Se repetă aceleasi etape si proceduri ca în cazul pervazurilor.
Cu ajutorul unui ferestrău electric sau a unuia cu lame pentru tăierea metalului se poate tăia cuiele sau suruburile dinte perete si toc, astfel cadrul poate fi îndepărtat fără a-l scoate bucată cu bucată.
Nu a rămas decât să se curete spatiul unde a fost tocul de rămăsite de chit, silicon, spumă cu o mistrie, să se îndepărteze cuiele rămase, pentru a pregăti golul de usă de montarea ce urmează.
2. Luarea măsurilor
Odată golul usii eliberat, pot fi luate măsurile pentru usa nouă. Se măsoară golul de usă, nu usa veche. Mai importante sunt dimensiunile tocului, si nu a foii de usă. Măsurătorile se fac în milimetri, exactitatea lor este foarte importantă. Se iau dimensiunile înăltimii, lătimii si grosimii golului de usă în câteva locuri si se alege cea mai mică valoare.
3. Asamblarea tocului
Tocurile pot fixe sau reglabile, pot fi cu sau fără prag. Ele au menirea de a fixa si de a sustine foaia în golul de usă. Asamblarea tocului este o etapă importantă, de corectitudinea executării acesteia depinde functionalitatea si durata de viată a întregii usi. Principalele greseli în timpul acestei lucrări pot fi măsurarea dimensiunilor gresite a stâlpilor tocului, încălcarea unghiurilor de tăiere. Astfel de greseli nu pot fi reparate – va trebui să cheltuiti bani suplimentari pentru a cumpăra materiale noi. Fisurile si defectele minore pot fi mascate cu un creion de ceară sau cu alte mijloace speciale. Dar din cauza distorsiunilor, sarcina din cadrul usii va fi distribuită inegal, ceea ce va duce la uzura ei rapidă. Prin urmare, lucrările de asamblare trebuie făcute cu o atentie deosebită, respectând cu strictete toate dimensiunile.
Asamblarea tocului începe cu luarea dimensiunilor. Măsurăm lătimea si lungimea exactă a usii. Tăierea se poate face cu un circular, cu un ferestrău sau cu un alt instrument pe care îl aveti. Dacă tocul nu este destul de rezistent, pentru a evita aschierile sau alte deformări, ar fi bine să fie acoperit cu peliculă adezivă de protectie. Tăietura se face la 45 sau 90 de grade si se unesc părtile între ele cu suruburi de legătură. Unele usi sunt dotate cu elemente de legătură speciale.
4. Instalarea balamalelor
Instalarea balamalelor depinde direct de tipul lor: universale, de tip fluture, 3D. Pentru cele universale trebuie frezat tocul pentru instalare. Cel mai usor de instalat sunt de tip fluture, ele nu necesită frezare, având si un aspect atractiv. La fel precum si balamalele 3D. Un alt criteriu important în alegerea balamalelor este directia de deschidere a usii, pe dreapta sau pe stânga.
La prima etapă se iau măsurile si se marchează cu un creion locul de amplasare a balamalelor pe foaia de usă, apoi pe toc. Este bine să lăsati un pic de loc între tija balamalei si usă, astfel aceasta o să se închidă bine si nu va fi strânsă pe garnitură.
Apoi se trece la instalarea balamalelor. Se fixează de toc si de foaia usii. Pentru a verifica, dacă sunt plasate corect, usa se va deschide si închide de câteva ori.
5. Montarea tocului
Asezăm tocul în golul zidului si-l fixăm cu penele pregătite anterior. Cu ajutorul nivelei se verifică minutios amplasare pe verticală si orizontală. Montăm câteva distantiere între părtile laterale ale tocului, pentru a fixa această pozitie. Umplem spatiul între tocul usii si perete cu spumă poliuretanica, înainte de aceasta umezind bine spatiul cu ajutorul unui pulverizator. Începem lucrul din partea de jos a usii. Lăsăm să se usuce si să se întărească bine spuma. Pentru aceasta va fi nevoie timp diferit, în dependentă de tipul de spumă.
6. Lucrări de finisare la montarea usii de interior
Înlăturăm surplusul de spumă cu ajutorul unui cutter, scoatem distantierele. Apoi putem monta feroneria: broasca, mânerul. La final montăm ornamentele pentru tocuri: pervazurile si alte elemente, înlăturăm pelicula de protectie si banda adezivă.
Întretinea usii după instalare
Pentru a păstra integritatea usilor si aspectul frumos, trebuie să respectăm câteva reguli de îngrijire si întretinere. Le ferim de umiditate în exces si decalaje de temperatură. Avem grijă de substantele chimice pe care le folosim pentru curătare. Mai multe despre îngrijirea usilor puteti afla în articolul îngrijirea usilor de interior.
Montarea usilor nu presupune lucrări deosebit de complicate. Dar dacă nu sunteti sigur să stiti сum să instalezi o usă de interior?, sau dacă nu aveti destul timp pentru aceasta, este mai bine să apelati la profesionisti. Ei o vor face eficient, rapid, în deplină sigurantă. Astfel nu riscati să deteriorati nici usile, nici spatiul adiacent, evitând cheltuieli si eforturi în plus.
Veti primi usi instalate corect si o calitate garantată.
Vă recomandăm, de asemenea, să cititi:
La ce etapă a reparatiei se instalează usile interioare?
Greseli la instalarea usilor de interior
Îngrijirea usilor acoperite cu furnir natural si furnir eco.
Dacă sunteți în căutarea unor uși de interior pentru casa dumneavoastră, vizitați catalogul nostru online